onsdag 30 november 2011

1:a december

Oj vad tiden har gått fårt men ändå inte, en konstig känsla. Jag tog en vilodag i går från bloggen. Jag var lie trött när jag kom hem fråm jobbet. jag mådde bra efter biopsin. hade jag inte haft  mina nervsmärtor i höft och rygg, då hade jag inte märkt att jag var allvarligt sjuk.

Det står så om lungcancern att der är lömsk och att man kan ha den en längre tid utan att märka av den. Så ni som misstänker något speciellt ni rökare stå på er hos Primärvården.

I dag skall jag även arbeta lite. Sen kommer Elton och Catrin på lördag, min pussgurka. När jag ser den lille blir jag så stark i sinnet att det finns bara en väg att kämpa, så det står härliga till.

Jag känner att jag har lite kortare stubin än vanligt, jag tror att det beror på att jag hela tiden har lite eller mycket ont. Ni som pratar med mej får ha lite överinseende med det. jag kan inte rå för det.

Och är jag dum så säg till mej det behöver jag. Och då säger min familj med vår patetiska humor, kan hon ha kortare stubin. Ja ja bryr mig inte så mycket.
Oavsett så vet dom att jag älskar dom väldigt mycket, och att jag skäller ibland är för att jag vill deras bästa.
Jag vet  att jag sen länge respekterat mina barn att de är vuxna självständiga individer. Jag är sååå stolt över dem, och givetvis deras livskamrater Anna och Peter. Fotot i förra inlägget är från en perukfest för några år sedan, man blir glad av lite stollighet vi är sådana i vår familj.

Kram och en go dag
carpe diem

tisdag 29 november 2011

Nu är jag klar för i dag .....

Nu ligger jag och väntar på att den sista röntgen skall bli klar och godkänd av läkare så att allt ser bra ut efter dagens biopsi.
Då får jag åka hem. Det är skriandebehov av vårdplatser, det var 5 överbeläggningar på morgonen när jag kom, jag till hade ett dagrum som mitt egna.
Röntgenläkaren gick in med en lång nål från skuldran in i tumören.
Han hade överinseende av två lungläkare också.Jag fick åka in och ut ur datortomografen tills han var nöjd den nålens position och  tog med en bit vävnad.
Han bedövade mig rejält och jag kände ingen smärta alls, det var lite jobbigt att ligga absolut stilla i 45 min.
Efter ingreppet fick jag ligga i 4 timmar, och äta efter 2 timmar. Gissa att det var gott med mat, har knappast ätit sen i går.
Ett äventyr att ligga och äta köttkaka med sås och potatis. Allt går om man bara vill. Lasarettsmaten är fantastiskt god. personalen är underbar.
Men jag vill åka hem ändå. Jag har planerat att arbeta i morgon, halva dagen.
Så nu får vi vänta och se vad provet säger och utifrån det blir det behandling. 

 kram till er alla

Nu är jag här

Jag har nu fåttinstallers mej dagrummet, det fanns inget patienteum ledigt. Men det går så bra så. Proviva mango och blåbär. Jag skojade med tjejerna och frågade om man kunde få enGT , men det var lite tunt på råvaror för en sådan. Jag är ändå inte sugen. En GT skalldrickas en varm sommarkväll, och det är lite långt därifrån nu.
Martinsson hejade på mej i korridoren. Hade varit här och ätit frukost med de andra läkarna.syster har tagit lite nya prover. Samma frågor som förra veckan. Kö 14.00 skall jag i säng köras till Röntgen och röntgenläkarna som skall utföra provet biopsi. Efteråt är det sängläge minst 4 timmar.så är läget just nu. Kram alla.

måndag 28 november 2011

I morgon igen

Nu mår jag inte bra, det känns som någon hoppar och sparkar på mej, bara på igen och igen. Det är väl maktlösheten och att inte ha kontroll över någonting i livet just nu.

Men men jag har så många fina familjemedlemmar vänner kollegor you name it.

Det känns lite som någon sparkar mej bakom knäskålarna.

Men jag ger mig inte, ur detta kommer säkert en annan Marie-Louise som ser livet på att helt annorlunda sätt.
Uppskattar saker som jag kanske aldrig sett förut. Så i morgon kanske mina behandlingar börjar, jag vet inte, vi får väl se.
Natti alla och håll tummarna för att går bra i morgon.
Kramar till er alla

söndag 27 november 2011

Jag och MC funderar på att gå ut.

Jag och moster Anna äter frukost.

Hur hamnade jag här????

Hur hamnade jag här, ja det är en gåta. I dag har vi Anna Christian Bosse och jag varit i Haga och fikat, Peter spelade på Exet i natt till kl 05.00 så han behöver sin sömn mer än väl.
Vi mötte upp Catrin  på fiket och precis när hon kom så blev Elton sååååå lycklig över att se sin mamma och så tog snällpillret slut. Det är så typiskt för barn även små 9 månaders killar.

När föräldrarna kommer så balar dom ur. Anna och MC(Morbror Christian) har fått träna på småbarnslivet i natt. Jag är över tygad att de kommer att bli jättefina föräldrar.
Anna har en stor erfarenhet med 4 småsyskon. Nu har Bosse och jag haft en skön adventsmiddag stormen, det känns som det mojnar i Borås.
Nu skall vi ladda för morgondagen, jobba och samla krafter för tisdagen, jag vet inte vad som händer när dom skall köra in sprutan under bröstbenet in till tumören, för att ta lite mer prover på den.

Men en sak har jag redan bestämt, skall dom pina mej som de gjorde i förra veckan så vill jag ha mer bedövning. Jag är inte orolig och jag tar problemet när det kommer.
Min vän Eva hämtar mej på tisdag morgon och kör mig till sjukhuset, ( hon arbetar på avdelningen bredvid E41) .Tack Eva. Det är inte så kul och ta bussen så tidigt på morgonen som 07,30, fastande. Åhh det är guld värt. Om det är någon som vll kommentera bloggen men tycker ett det är jobbigt med google konton odyl. Skicka ett litet mail eller sms det uppskattar jag. Kram och godkväll.

Elton

Undra vad det är som är spännande både för Guiness och Elton?  Nu är vi i Masthugget hos Christian och Anna; dom passar Elton i helgen.
Catrin är kidnappad av sina vänner på fruhippa( så heter det när man redan är gift). För dom som inte vet det så gjorde hon och Peter det den 22 okt i smyg.
Jag fick inte reda på något i förväg. Jag och Bosse var på Mallorca då, och fick ett sms när vi hade långlunch på sirocco.
Det är vår lunchrestaaurang när jag är på Mallis med tjejerna. Jag fick förklara för servitören varför jag började gråta( av glädje) plötsligt.
Då bjöd seritören oss på en flaska cava som vi kunde fira med. Det är service det. Vi har haft en trevlig helg i Göteborg, jag måsta ha en Eltondos ofta.

Han ger mig så mycket. Han får mig att kämpa på. Nu skall vi ta en promenad till Haga julmarknad. om det imte blåser för mycket, det är klass 3 varning på vädret. Kram alla vi hörs senare.

fredag 25 november 2011

Här händer det grejer...........

I dag ringde Martinsson till mej, det låter lite konstigt men jag väntar hela dagen på att han skall ringa, föresten så kom jag på idag vem jag associerar till när han pratar, jo Leif Mannerström.
Proffesionsmässigt lite långt från varandra.
Nu till saken. Man har diskuterat i dag och jag kommer att behandlas med cellgifter.
Min  tumör i lungan och den på länkota nr 3 har samröre.
Martinsson skulle hetsa på patologerna så de får reda på vilken sorts cancer man skall behandla. Han berättade att på tisdag och onsdagar gör man den behandlingen i Borås och så blir det för mej.

Jag vet att man kan tappa sitt hår och jag ställde även den frågan, och så kan det vara. Jag skiter i det bara jag får bli frisk, jag har alla möjligheter med kreativa frisörvänner att få känna mej snygg, knyta snygga tygkreationer sy fast lite löshår och dylikt.
  Jag får väl en peruk, vill ni se mig som blondin? En av mina kollegor i stan har hand om den biten, hon har en god smak och erfarehet så jag känner ett stort förtroende till även henne.
Vad jag har läst och hört så finns det mycket bra mediciner mot illamående, men som sagt vi tar problemen när dom kommer, om dom kommer, jag fortsätter att ta en dag i sänder.
Min kota i ryggen får vänta på strålning. En sak i taget.

Ett alternativ är att äta kortison för att lindra smärtan, nej där går gränsen just nu om kortisonet inte gör mig friskare. Jag kan fortfarande stå och gå. Springa går inte men det har jag aldrigt tyckt om ändå.

Jag skall läggas in på E41 på tisdag och då kommer säkert Martinsson med lite mer fakta. Jag ställer inte mer än nödvändigt med frågor. MAN BEHÖVER FAKTISKT INTE VETA ALLT.

I dag har jag ätit lunch hos Mon-Lis hon bjöd på hemgjorda kåldolmar, som alltid när hon lagar mat utsökt. Tack jag är mätt ännu, så mycket mat har jag inte ätit på en gång som i dag.

Jag  har hunnit med att jobba några timmar. Min terapi.

Nu vill jag ge er alla en god fredagskram.
Nu djävlar skall här slåss.

Hasta luego ,mujer fuerte.

torsdag 24 november 2011

Fredag

I dag är det 3 veckor sedan jag fick beskedet så brutalt.
Snart har jag så mycket vrede så jag anmäler läkaren.

Nog om det. I går var en helt vanlig dag, lagom på jobbet bra kunder, förutom min första kund hon pratade oavbrutet i 2 timmar, men hon är glad positiv och rolig.Så det är ok.
Men ibland hinner inte min hjärna ta in all verbal information, mentalt är jag någon stans. men jag behöver sådant.
Jag sov som en prinsessa i natt och det är guld värt. Då blir man mycket starkare mentalt. I förrgår hade jag ett ras, men jag restemig igen.

Jag känner mig som en leksaksdocka med rund botten som man slår på men den reser sej igen och igen och igen. I går var det ingen från sjukhuset som ringde, jag diskuterades på onkologkonferensen i Borås.
Men i dag skall jag diskuteras på Sahlgrenska`s specialistkonferens, den är varje fredag. Jag får life fakta från min vänninna när olika saker sker.
Vi får väl se om Martinsson ringer i dag. I går fick jag en present från min systerson Magnus i Stockholm, ett vinspel , som verkar jätte trevligt inte allt för svåra frågor och att man kan lära sig mycke om vin. Ett julklappstips för er som inte vet vad ni skall köpa. NICOGAME heter det
Jag skall jobba en stund nu på morgonen sen har jag lång lunch och då skall Monlis och jag umgås.

Jag kan inte åka hem, jag har 2 änglar som fixar min adventsstädning.
Heja Rut och Rot.
Ha en riktigt bra dag.
Kramar i massor till er alla som skänker mig så många tankar

onsdag 23 november 2011

Hemma

Oj vad vad konstigt jag skrev i går. Jag var lite drogad och så är det inte ätt när man inte kan redigera text i mobilen, skrivbordet i monitorn var så konstig att skriva med.
Jag steg upp strax före sju och skulle på magnetröntgen tack Eva för att du komlite tidigare till jobbet och följde med mig.
Jag klarade det galant. Jag låg nog en halvtimma i trumman därefter en vanlig röntgen.Sen gick jag tillbaks till avdelningen och fick lite frukost.
Ronden kom vid 11-tiden. och jag blev utskriven. jag åt lite lunch innan jag gick ut i det gråmulna vädret.
Jag tog en promenad till jobbet och jobbade till 6. Det låter kanske patetiskt men jag mår mentalt mycket bättre av att jobba lite.
I det stora hela bra kunder förutom den sista( jag kanske inte hade tålamodet med henne i dag). Nästa tisdag skall jag bli inlagd igen på avd E14 som det så fint heter.
Nu skall jag ta stryka i blocket så att jag inte behöver ringa och ändra kunder igen. Bosse var en duktig reseptionist i går kväll.
I dag är jag lite trött,  4 obesvarade samtal och lika många meddelanden att jag skall ringa upp. Bli inte arga på mig men jag orkar inte prata alla dagar.
Men snälla ring gärna senare eller skicka ett sms så blir jag såå glad.  Nu Skall jag bara vara och hämta massor av mod och krafter.
Krama Alla

tisdag 22 november 2011

Nu var det gjort, jag fick vänta till 13.30 och var borta drygt en timma fram mitt lilla dagrum på kung.strax innan jag skulle iväg fick jag ett eget rum i det nya t huset. En monitor över sängen med de flesta tv kanaler och internet. Jag fick andas in något bedövande.när jag kördes in i op rummet, vem stod inte där om Martinsson, han skulle inte göra bronskopin, men det kändes tryggt.sen blev jag bedövad men spray. Och därefter togs kameran ner i min vänstra näsborre. Tydligen blödde jag mycket så det blev lite jobbigare än normalt. Och därför fick jag ligga kvar en natt så att de kan kolla mig lite extra. Jag fick äta vi 4 och då var jag hungrig efter fastan sen i natt.Catrin har varit med mig sen i morse. Bosse kom vid två. Och min vän Eva har tittat till mej två ggr i dag. Hon arbetar på nästa avd. Imorgon Magnetröntgen 07.30 natti alla jag blir nog utskriven i morgon.

måndag 21 november 2011

I morgon.....

I morgon skall jag genomgå en bronskopi. jag fasar lite, men de lovar att de skall ge mig så mycket bedövning och lugnande som jag vill ha, känns lite pirrigt, men var är alternativet.
Catrin är med mig och skall vara dör 10.00 passande när Åke skall till Rehabbadet.
Så han hämtar mig och kör mig dit. Det känns så tryggt att alla bryr sig och frågar om de kan göra något för mig, ni alla är ett stort stöd för mig, puss och kram.
Just nu kom ett mms med ultraljudsbild på vårt nästa barn barn, som suger på tummen. Så gulligt,tänka sig i vecka 20 halva tiden.
I lördags spådde jag Anna med en ring hängandes på en -sytråd över insidan av handleden, ringen rörde sig länsgående underarmen.
Det kan vara en liten flicka Iris.
Rör sig ringen tvärsöver eller runt är det en pojke.
Jag spådde min kollega när hon väntade sin förstfödda och det visade att  det var en flicka, och det stämde.
Hmm vad det än blir så är det alltid lika välkommet. Förresten ringde de i morse och sade att jag fått tid för en magnetröntgen på onsdag morgon kl 07.30, snabba ryck.

söndag 20 november 2011

Martinsson

I onsdags var det dags att träffa Dr Martinsson. Make och mina barn var med mig på första besöket.
Det är bättre att ha 8 öron som lyssnar än mina 2 som i bland hör fel och kanske inte uppfattar allt rätt. Tack. Vi trängde in oss på doktorns lilla kontor. Han var en lite äldre man, pensionär. stämningen var från början lättsam med lite småskämt. kändes bra.
Han sade att han fått ett brev från Dr Sanson på Annedalsskliniken, där jag gjort magnetröntgen.
Det tyckte han var bra, och det ändrade alla planer i hans behandling. Han hade planerat för operation, men nu ville han diskutera med onkologen, de hade även fått brev och bilder på rtg.

Dr Martinsson ringde några samtal och meddelade att jag skulle finnas med på onkologkonferansen dan därpå,samt en bronskopi på tisdag. Då går man ner med en kamera samt ett annat instrument i lungan och tittar och tar ett prov.
Det provsvaret diskuteras på thoraxkonferensen på fredag på Sahlgrenska med deras specialister det är inte utan att man blir inponerad av vilken vård kedja som följer.
Jag är övertygad att alla gör sitt bästa Eftermiddagen på mottagningen förflöt med andningsprover och ekg. andnings provet var bra.
De ville även att jag skulle ta blodprover inför ev behandlingar, det blev minst 10-12 rör. Den provtagerskan blev inte jätteglad när jag kom kl 15,40 och hon skulle stänga 15,45. Man gå ju inte och tar så många rör blod för att det är kul precis. En liten charmkurs skulle hon minst behöva. Jag och min dotter tittade på varann och smålog. Skulle vi i frisöryrket välkomna våra kunder på det sura viset hade vi inte haft några kunder alls. Skäms.
Ett litet problem är att jag äter Varan blodför tunnande medicin och det är inte så bra när man skall gå ner i lungan, det kan tydligen uppstå blodvite, så nu tag jag sprutor istället.
Gjorde det på mig själv i fredags och Christian ville göra det i går för att bota sin sprutskräck.
Det gick bra. Han klarade det glans.
Nu var det så att mina bilder från Annedal inte hade överförts, något ljushuvud hade inte gjort det ringde Martinsson och berättade, så de hade inte kunna diskuterat mitt fall i Torsdags på onkologkonferensen.
Då blev Christian så förbannad förtvivlad och frustrerad så han sprang till Annedal och bad att det skulle skicka dem till Borås omgående. de lovade, men datasystemen synkade inte varandra riktigt så det fungerade inte.
Då hämtar Christian cd- skivan med bilderna och kör direkt till Dr Martinsson i Borås.

På fredag lunch. Tack än en gång min älskade son.Doktorn börjar genast att kolla och rådfråga röntgen. vilket resulterade i att jag skall göra en magnetröntgen till över hela ryggraden. Dessutom ett provstick utifrån på tumören.
De sitter tydligen bra till, Längst ut på vänster sida. Så nu håller vi tummarna. Min bästa terapi är att få träffa mina underbara kunder på jobbet, och alla mina vänner som tänker på mig och ger mig kramar och bryr sig, självklart mina barn och givetvis Lille Elton vår puss gurka som i går fyllde 9 månader.

Vi har varit i Göteborg hela helgen med anledning av att morfar skulle vara med på babysim. Men det hände en lite olycka med en annan bebis som var lös i magen så de fick klorera bassängen för att inga bakterier skall spridas, de fick i alla fall 4 minuter i badet.

JAG HAR TÄNKT ATT ARBETA SOM VANLIGT OCH INGET ANNAT.
OCH TAR EN DAG I SÄNDER SAMT LÖSER PROBLEMEN NÄR DE KOMMER. (Om dom kommer)

Hasta luego. Vi syns. ps Drack Amarone i går igen med underbara ostar från Saluhallen. Catrin och Peter bjöd på sin bröllopspresent. Bra val Anita och Ulf

fredag 18 november 2011

7 november

Efter en helvetisk helg med vuxendamp ångest började mina en pusselbit falla på plats.
Min oförklarliga smärta i höften kanske inte är diskbråck inte utan något annat.
Förra veckan lade jag ut 1000:- på två kiropraktorbesök, han undrade om jag varit med om en bilolycka när han kände på min höft.
Samma vecka började min astanga yoga som slutade i katastrofsmärta i höften.
Så på måndagen ringde jag mitt försäkringsbolag Säkra Nordeuropa och berättade att jag hade ont i min höft.
Jag fick tid samma dag. Träffade en duktig idrottsläkare som sade att det ligger en nerv i kläm mellan 3e och 4e ländkotan, man ville påpeka att det inte behöver vara någon cancer son jag befarat.
Vi gör en magnetröntgen, helst i dag men senast i morgon. Så blev det jag åkte tillbaka den 8e och låg blickstilla i en trång gul tunnel 2 ggr 20 min.
Klaustrofobi fanns inte med i på världskartan. det fanns inget alternativ.
Svaret på röntgen kom i måndags dvs den 14 november. Någonting på min 3e ländkota som man inte kan utesluta att det är något malignt. Det förklarade mina nervsmärtor i höften oftast nattetid. Och lämnade över mig som ett litet paket till någen som skulle bli min spindel i cancernätet dr Martinsson lungläkare på SÄS.

4 november dan före allahelgons dag.

God morgon. Jag har sovit gott i natt, på något sätt känns det som det är då man rensar allt surr ur hjärnan.
Ni undrar varför. Men börjar med att vrida tiden tillbaka till den förbannade fredagen för två veckor sedan. Jag var på väg till mitt arbete, skulle arbete några timmar, men brukar ta en promenad före och passa på att köpa lite sallad till lunch.
Då när jag precis skulle börja plocka min sallad. då ringer ett dolt nr på min telefon.
Jag svarade glatt och en röst presenterade sig och sade att läkaren som remitterat mig på lungröntgen, har slutat,så han ringde istället,
I vanliga fall har jag en läkare som känner mig väl sen många år. Jag har fått svar på din röntgen och frågade vad jag gjorde och jag svarade att jag skulle till jobbet.
då sa han att det var allvarligt.
Vad menar du med det frågade jag. Är det CANCER frågade jag. Då svarade han JA. Och han rekommenderade mig att inte gå till mitt arbete när man fått ett sådant besked åk hem och ta det lugnt har du någon att prata med.
In†e då.  Det är väl inte så lätt att inte ta hand om mina kunder, jag är egen företagare och när jag är borta så är 100% av produktionen borta.
Jag lade till baka min scanner tittade mig omkring så att ingen sett eller hört mig. Ringde min kollega och sa som det var, klockan var 9,40 och första kund 10,00.  chockad ock ledsen rusade hon till salongen och löste det praktiska åt mig. Sen ringde jag Bosse och han lika chockad och sa: jag kommer hem direkt. Jag satte mig i bilen, var ingen bra bilförare jag kom hem men minns inte hur. Livsfarlig förare kröp i 30. När jag kom hem ringe telefonen och då tänkte jag att nu är det någon som säger att meddelandet var inte till mej, allt var ett misstag, men så var det inte Det var kollegan som ordnat ombokningarna åt mig.  Sen följe den längsat dagen i mitt liv LÅNGFREDAG i ordets rätta bemärkelse. På kvällen kom våran dotter, son blivande sonhustru hon bebis halvvägs i magen  och  vårat barn- barn Elton 9 mån.  Efter en stund kom min svåger och syster vi hade en trevlig stund tillsammans. Min svåger har haft cancer ett tiotal ggr under en 20-årsperiod, han är ett levende bevis på att kämpa.
Elton är vår pillerburk vi har fullt upp skratt och gos han är en energikick. De stannade hela helgen. vi delade en Amarone på lördagen och på söndagskvällen som min svärson då delade vi en Amarone till.
ps MUJER FUERTE betyder STARK KVINNA.